Дебнат шофьорите за нарушения до 14 април в масова полицейска акция


До 14 април ще продължи стартиралата масова полицейска акция по пътищата в цялата страна.  Тя е провежда по метода на широкообхватния контрол с цел да се подобри  безопасността на движението и да се намалят пътнотранспортните произшествия. В рамките на акцията полицейските служители ще извършват проверки за правоспособност на водачите, за сключена застраховка “Гражданска отговорност”, за спазване ограниченията за скорост, за шофиране след употребата на алкохол, както и за техническа изправност на автомобилите.

 

Такава операция вече бе осъществена от 11 до 17 март на територията на област Смолян, както и в цялата страна. Тя бе организирана в рамките на плана за провеждане на полицейски операции за контрол на пътното движение на TISPOL – европейската организация на службите на пътна полиция. Операцията се проведе едновременно във всички страни-членки на ЕС.

 

Полицейските служители извършваха засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците, както и за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

 

В област Смолян бяха проверени общо 822 МПС (523 пътници на предни седалки, 299 пътници на задни седалки, в 91 МПС са превозвали деца). Констатирани са общо 54 нарушени: неизползване на обезопасителни колани от водачи – 43 броя; неизползване на обезопасителни колани от пътници на предна седалка – 6 броя; неизползване на обезопасителни колани от пътници на задни седалки – 5 броя;  в 4 случая при превозване на деца в автомобилите не са използвани детски обезопасителни системи. За констатираните нарушения е взето отношение по Закона за движение по пътищата.

 

    Основната цел на TISPOL е чрез кампанията за контрол да се окаже въздействие върху поведението на водачите на МПС и пътниците и те да осъзнаят, че предпазните колани намаляват риска от настъпване на сериозно увреждане или смърт при пътен инцидент.

Областна дирекция на МВР - Смолян
Най-четени