Деца дариха радост на свои връстници с увреждания


Участниците в Младежкия православен център „Чисти сърца” осъществиха благотворителната си идея, въпреки неблагополучията, които ги сполетяха. Злосторникът, който открадна касичката с даренията от храм „Висарион Смоленски”, не успя да провали усилията на децата да зарадват свои връстници, които имат здравословни проблеми. Добрите и отзивчиви хора се оказаха повече и по-силни от нищите духом. Особено помогнаха служителите от Областна администрация, които събраха за благотворителната инициатива на „Чисти сърца” 417 лева лични средства.

Така членовете на Младежкия православен център успяха да се включат в провеждането на голям Коледен празник за децата с увреждания, организиран от Съюза на инвалидите в Смолян. Радостта им се върна, както и доверието в хората, след като успяха да осъществят идеите си за празника, въпреки открадната касичка със събраните в нея дарения.  Те бяха  принудени да поставят нова касичка във фоайето на храма, в която продължава събирането на средства за благотворителни каузи.

Коледното тържество се проведе в ресторант „Централ” благодарение на отзивчивостта на много добри хора. Водеща на детския празник бе зевзечката Веселина Бабаджанкова като приятел и благотворител заедно с музикалното озвучаване на Мони Иванов от община Смолян. Дядо Коледа дойде с много подаръци, осигурени от депутата от „Коалиция за България” Димчо Михалевски. За радост на децата инвалиди играчките на „ЛЕГО”  бяха съобразени с индивидуалните интереси и възраст, а за по-големите имаше енциклопедии и други ценни книги. Депутатът благодари на организаторите за вълнуващия Коледен празник, а на децата и родителите им пожела здраве и успехи, сили и мъдрост в преодоляването на затрудненията в живота.

На празника в ресторант „Централ” присъстваха 90 деца и родители. За тях имаше богат обяд и голяма красива торта, подарък от ресторанта. Половината стойност от обяда бе допълнена от даренията в касичката на Младежката доброволческа организация „Чисти сърца”, обявена специално за децата от Съюза на инвалидите в Смолян. От благотворителната акция на „Чисти сърца” бяха закупени и подарени на празника в „Централ” книжки и пособия за рисуване, оцветяване и изрязване, както и  големи шоколади под формата на Дядо Коледа, с което доброволците огласиха резултатите от Коледната си акция за своите връстници инвалиди.

Детският хор „Чисти сърца” изпълни красиви песнопения за Светлото Рождество Христово, за надеждата и доброто в живота, а малките рецитатори зарадваха с  поетичен поздрав  своите приятели. На всички бяха приготвили саморъчно  поздравителни картички. Една от майките, работещи към "Чисти сърца", подари на празнуващите деца топли чорапи.

Председателката на Съюза на инвалидите Захаринка Славчева  от сърце благодари поименно  на всички спонсори, допринесли да е осъществи този красив и богат празник. Тя лично благодари и на депутата Димчо Михалевски, който за трета поредна година осигурява на децата инвалиди от Смолян подходящи и солидни подаръци. Тези, които не бяха на тържеството, ще ги получат допълнително. Славчева покани депутатът Михалевски да стане член на Съюза на инвалидите, като каза, че имат нужда именно от здрави и добри хора, които да помагат. Той прие с думите: „Очаквам членската си книжка!”

                                                                                                               Росица Примовска

Най-четени