Деца рисуват: „Мамо, татко, СТОП на пушенето!”


Две трети от българчетата в предучилищна и училищна възраст са пасивни пушачи в семейна среда

 

Деца ще призовават своите родители да не пушат в конкурс за детска рисунка под мотото “Цигарите – дим да ги няма!“. Голямата награда е екскурзия до Рим и по традиция ще бъде присъдена за новаторско представяне на посланието на конкурса. Останалите отличени малки художници ще получат предметни награди.

 

2/3 от българчетата в предучилищна и училищна възраст в страната ни са пасивни пушачи с висок респираторен риск. Целта е децата със силата на своето творчество да призоват родителите си да не пушат в тяхно присъствие. Конкурсът, насочен срещу употребата на тютюн, за пореден път е организиран от Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализ, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания.

 

Поканени са да участват всички деца на възраст от 5 до 11 години, техниката и материалите са по техен избор. Крайният срок за изпращане на творбите е 2 май 2013 година на адрес:

София, 1431, бул. „Акад. Ив. Гешов” 15, Национален център по обществено здраве и анализи (за конкурса „Не на цигарите!”).

 

Определянето на рисунката-победител ще се състои на 8 май. Председател на журито е художникът Иван Яхнаджиев. Според регламента като част от оценяващите ще се включат и три деца на възрастта на участниците.

Желаещите да научат повече за условията на конкурса могат да посетят интернет сайта на НЦОЗА, www.ncpha.government.bg, както и на сайта на Регионалната здравна инспекция – Смолян, www.riokoz-smolyan.com.

 

ОЩЕ ЗА АКТУАЛНИЯ НАДСЛОВ НА КОНКУРСА

 

От 1 юни 2012 година влезе в сила пълната забрана за тютюнопушене в закрити обществени места. За много българчета основният източник на тютюнев дим са родителите и останалите членове на семейството, които ги превръщат в пасивни пушачи в собствения им дом. Единственият начин децата да бъдат защитени е осигурявянето на среда, 100% свободна от тютюнев дим.

 

Проучвания на НЦОЗА показват, че около 2/3 от децата в предучилищна и училищна възраст в страната ни са пасивни пушачи с висок респираторен риск. Според изследователите на проблема майките носят най-голяма отговорност за излагането на децата на тютюнев дим, поради това, че пушенето им може да се свърже със риск за здравето им както по време на бременността, така и в ранната им възраст.

 

Тютюневият дим съдържа над 7 000 химични вещества, огромна част от които са токсични, като 69 са ракообразуващи. Пасивното тютюнопушене в детска възраст повишава риска от инфекции на дихателните пътища, на средното ухо, бронхити и пневмонии, астма, алергии, менингококови инфекции, изоставане в растежа, нарушения на съня, негативно влияние върху общия тонус и възможностите на детето за обучение и постижения в училище.

 

Какъв е рискът от заболяване на детето, ако то е изложено на тютюнев дим в дома:

  • Възпаление на средното ухо – когато пуши бащата – 21%, при майка-пушачка – 38%, ако пушат и двамата – 48%

  • Синдром на внезапната детска смърт – увеличава се два пъти при родители пушачи

  • Астматични пристъпи – когато пуши бащата: 14%, при майка-пушачка: 38%, ако пушат двамата: 48%.

  • Бронхит – рискът се увеличава до 72%, ако пуши майката и става още по-голям, ако пушат и други членове на семейството

 

В момента протича Национално представително проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене чрез анкетиране на родители на деца на възраст 3 – 6 години.  То се провежда от Националният център по обществено здраве и анализи с участието на всички здравни инспекции в страната.  РЗИ – Смолян вече анкетира 100 родители на деца от целевата група, посещаващи детски градини. Резултатите от националното проучването ще бъдат представени през октомври тази година и ще се използват за оценка на състоянието на проблема и разработване на интервенционна програма, насочена към здравните професионалисти, родителите и децата.

 

 

                                                               Изготвил по материали на НЦОЗА:

                                                               Ст. експерт Д. Иванова,

                                                               отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”

                                                               РЗИ – Смолян

Най-четени