Димчо Михалевски: Спешно да разселваме мечките от Родопите, включително и в чужбина


 

Ще внесем в парламента предложения за промени в Закона за биологичното биоразнообразие, които да регламентират възможности за разселване на мечките, включително и в чужбина, заяви народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски.  До седмица ще предложим в Народното събрание и проект за изменение на Закона за лова и опазването на дивеча, с който да се реши проблемът с мечките, каза депутатът от Смолянския регион. Той обясни, че е гласувал против предложените от ГЕРБ промени, с които се забранява лова на мечки в България.

Категоричен е, че приетите на първо четене  изменения няма да решат проблема, а ще го задълбочат. Хората в Родопите ще продължават да срещат мечки, което е предпоставка за нови трагични инциденти, каквито вече има, и то с тежки наранявания и смъртни случаи. Какво ще обясняват управляващите на страхуващите се за живота си хора, които не могат спокойно да обработват имотите си, да извършват дърводобив и други дейности в планината, а не дай си боже да пострадат от мечи нападения. При това ежедневно търпят щети в личните си стопанства. Само в село Стърница, община Баните, до септември са регистрирани 27 нападения от мечки, застрашен е поминъкът на хората. Конфликтът между най-големите хищници в българските планини и населението ескалира и се задълбочава, а ние приемаме мерки за защита на мечките, но не и на хората, заяви депутатът. Той изрази недоумение, че депутатите от ГЕРБ от Смолянския край д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов, които много добре са запознати с големия проблем, са подкрепили неблагоприятните промени, въпреки че са от Смолян и са наясно със ситуацията. Според Михалевски готвената от Европейската комисия наказателна процедура срещу България е вързана с даденото право преди 2 години министърът на земеделието да дава разрешителни за отстрел на мечки, а не министърът на екологията, както бе дотогава, тъй като видът е защитен. Явно се стреснаха и веднага върнаха старото положение, но това няма да реши проблема, каза Михалевски.

Причините за зачестилите инциденти с мечки, особено в Родопите са

две. Първата е, че броят на мечките е много голям за хабитата, който обитават,

затова има недостиг на храна. В същото време хората в Родопите имат проблем с

изхранването си и им се налагат да влизат в местообитанията на мечките, посочи

депутатът. Михалевски обясни, че Министерството на земеделието и храните трябва да направи спешно задълбочен анализ за броя на мечките в Родопите и ако се окаже, че те са много повече от възможното за дадената територия, да започне спешно разселване на хищниците, включително и в чужбина. Трябва осигурим на населението и туристите в Родопите да се разхождат спокойно, без страх за живота им.

HALA.bg
Най-четени