Гайдата на Петър Янев откри изложението в Зул и стана символ на Родопите


Щандът на община Смолян беше един от най-атрактивните и предизвика огромен интерес, съобщи от побратимения германски град зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

 

По време на туристическото изложение в Зул щандът на община Смолян беше един от най-атрактивните и предизвика огромен интерес. Хората бяха впечатлени от природата на Смолян. Много от посетителите заявиха желание да посетят града ни още това лято, съобщи от германския побратимен със Смолян град зам.-кметът Марин Захариев. Огромно впечатление е направил и гайдарят Петър Янев, който е открил с кмета на Зул д-р Йенс Трибел изложението и е станал символ на Смолян и Родопите, както и на цялото изложение, допълни заместник-кметът.  Нашата делегация е  получила покана да посети волейболен мач на местния отбор /жени/, който играе в Първа германска лига и е бивш шампион. В почивките между геймовете в препълнената зала е звучала отново гайдата на Петър Янев и зрителите /около 2000 души/ са  станали на крака, танцували са и са аплодирали нашия изпълнител.

В петък проведохме среща в кабинета на д-р Трибел, посетихме пречиствателната станция, където се извлича природен газ от боклука и с него се задвижва турбина, която произвежда ток и топлина. Засвидетелстваха ни пълна подкрепа за реализиране на такова съоръжение в Смолян, съобщи още Захариев. Нашата делегация е посетила центровете за управление на магистралата, тунелите, снегопочистването и сигурността - напълно автоматизиран процес, работещ от години. В Зул имат завод за отпадъци, където горят боклука и реално съоръжението работи като ТЕЦ,  която отоплява голяма част от града. В петък посетихме и курорта Оберхоф, където се запознахме с различните писти и съоръжения. Почерпихме ценен опит и планирахме обмени на добри практики, евентуална реализация в община Смолян на работещи идеи и дейности в Оберхоф, сподели още впечатленията си от визитата в Зул зам.-кметът.  Днес предстои закриване на изложението и отпътуване на групата.

Както ви информирахме, по покана на кмета на немския град Зул д-р Йенс Трибел, община Смолян се представи на ежегодна туристическа борса на побратимените градове в Зул. Тя се проведе на 18-19 януари. Делегацията от нашия град беше водена от зам.-кмета Марин Захариев.

 

Пресцентър на община Смолян
Най-четени