И още за бездомните кучета...


Здравейте, искам да изразя мнението си във вашия сайт относно полемиката, за която четем във фейсбук за бездомните кучета в Смолян. За пореден път се убеждавам, че има хора , които изливат агресията си  и хвърлят безпочвени обвинения. Една гражданка решила да пише, че има разстреляни кучета и едно, което тя го гледала също било разстреляно. Пише си мнимата природозащничката без да уточни къде се е случило това и колко животни са погубени. Тя просто си пише и обвинява всички общината, хората и международното положение. Ако има такива случаи на убити кучета полицията ще съобщи и ще започне разследване. Има и много природозащитни организации, които преди нея ще се самосезират. Но будната дама решава да вземе всичко в свои ръце, може би само в болния й мозък е видяла разстреляни кучета. Други пък чели недочели започват да оплакват горките животни без да е ясно, че нищо официално няма такава информация за разстреляни кучета. Обществото не е наясно със себе си относно  проблема с бездомните животни, а ние чакаме отговорните институции да решат проблема. Едни се жалват, че се оставя храна до контейнерите, други пък остро реагират да се въведат мерки срещу това. Категорични са животните трябва да ядат.

Безспорно е така, трябва да се хранят, но дайте предложения, не само си чешете езици в социалната мрежа. Преди година аз лично подадох сигнал за едно агресивно куче на Стария център. Какво беше учудването ми, когато от общината дойдоха на място, за да заловят кучето. Една възрастна жена се развика и започна да кълне и да псува хората от общината. Аз и обясних, че това куче е агресивно и напада и не му е мястото сред хората, ако толкова желае да си го вземе у тях и да гледа. Та така, скарахме се и аз отнесох обиди и клетви, а тя буквално като майка кучка застана до кучето и хората от общината си тръгнаха. Но познайте какво ще стане ако това куче ухапе някой.

Друг проблем е кучетата, които се карат от други места и се стоварват в града ни. Не може изведнъж на улицата, където живея да се появят големи кучета, които преди това не сме ги виждали. Нашите , които обитават този район си ги знаем. И затова знаят хората, но дори и да видят да разтоварват кучета няма да сигнализират, а директно ще започнат да пишат във фейсбук какво безхаберие има и как нищо не се прави за ограничаване на популацията им.

Според закона общината няма право да убива кучета. Залавя ги кастрира ги, обезпаразитява , маркира ги и ги връща на същото място откъдето са взети. Всичко това се проверява от природозащитни организации. Бих запитала общината колко пари струва едно куче, което е  обезпаразитено, кастрирано и маркирано ? И колко кучета са заловени за една година и общо за тях колко е платено?  На „въпросните природолюбители” ще кажа, както беше писал един гражданин – да си вземат да си гледат по едно или няколко кучета. За съжаление законите защитават повече кучетата, отколкото хората. А и ние като гражданско общество не съдействаме по никакъв начин, а само плюем, защото така е по-лесно. Ако обаче някое куче ухапе дете, цялата тази злоба ще бъде с адресат отговорните институции.

Е, няма угаждане и на нас !

 

С уважение, Цветана Кирилова, гр.Смолян

Вашият коментар

Най-четени