Как да свалим високото кръвно без лекарства


Високото кръвно налягане е сред съвременните здравни проблеми, които засягат огромна част от хората, а наполседък се забелязва и тревожна тенденция при децата. Най-добрият съвет за лечение ще получите от хора, които са го изпитали и са го приложили. Тук ще се опитаме само да обобщим. Факт е, че високото кръвно води до повишен риск от инфаркт и инсулт и не бива да се подценява, така че мерки безспорно трябва да се вземат. Освен от медикаментозни, които в определени случаи са неизбежни, но пък и могат да имат редица неблагоприятни странични ефекти. Какво можем да направим без лекарства:

Да ходим повече пеша.

Да правим леки кардио упражнения всеки ден.

Да намалим приема на сол.

Да заменим млечния шоколад с натурален.

Да сведем до минимум консумацията на алкохол.

Да намалим приема на кафе и други продукти, които съдържат кофеин.

Да прочистим организма си от токсини.

Да консумираме продукти, богати на калий.

Като най-достъпни ще сложим на първо място картофите, грахът и бобът; като сезонни доматите, бананите, портокалите, пъпешът; сушените плодове – сини сливи и стафиди.

Да употребяваме специални билкови чайове, които понижават кръвното налягане. Отвари от маточина, глог, здравец, глухарче, чубрица, копър, шипка могат да ви помогнат. Запарва се избраната билка за 10 минути, след което се оставя да кисне половин час и се пият по една чаша преди хранене.

Дъвчете здравец. Смята се, че ако сдъвкате две три листа измит здравец, кръвното ви ще се понижи.

Чаша кисело мляко с канела – върши идеална работа. Всъщност канелата е съставката, която действа понижаващо и може да я слагате във всякакви храни – стига да ви харесва.

Да отделяме време за почивка.

Да не се ядосваме и да се стремим да сме над нещата.

Вашият коментар

Най-четени