Кипрят Манекен Пис, символа на Брюксел, в нашенски потури и пояс


Прочутата фигурка на „Manneken-Pis" в Брюксел ще бъде облечена в българска народна носия. Миниатюрната бронзова статуя на голо момченце, пишкащо във фонтана под него, този път ще бъде накипрено с потури и пояс. След като невръстният „манекен” вече е „дефилирал” с екип на джудист, униформа на американските ВВС,  кожух на Дядо Коледа, облекло на зъл дух на инките и на граф Дракула.

 

Около символа на Брюксел  ще тропат български ритми възпитаниците на Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка.Това ще стане на 20 април по повод откриването на Пролетния фестивал в европейската столица, съобщават от Държавният културен институт към Външно министерство. В този ден в 13,30 часа около прочутия брюкселски фонтан с пишкащото момченце пролетният празник ще започне с Голямо българско хоро, а нашенските момчета и момичета ще представят красотата на българския музикален фолклор. На брюкселския площад ще се вихрят характерни български хора – дайчово, пайдушко, копаници и други. Във фестивала ще участват над 200 артисти от Югоизточна Европа и други страни с традиционна музика и етноджаз, както и популярни състави.

 

Учениците от Широка лъка не за пръв път дават старт на мащабно културно събитие в европейската столица. Миналата година те отново откриха Коледните празници в Брюксел.

 

В програмата на празника освен с изпълненията на  площада  групата от НУФИ ще представи многообразието на българския фолклор и в престижния културен център „Бозар". Своя талант и професионална подготовка възпитаниците на Широка лъка ще покажат още днес, 19 април, в  Европейската комисия, където домакин е българският еврокомисар Кристалина Георгиева. В богатата програма на младите изпълнители са включени песни, танци и инструментални пиеси от всички фолклорни области на България.

 

Българските почитатели на фолклора и приятелите на НУФИ „Широка лъка” ще могат да се насладят на техните изпълнения на 27 април в град Доспат и на 30 април в град Смолян, където ще открият Майските културни празници – Смолян 2013.

 

 

HALA.bg
Най-четени