Кметът на Смолян Николай Мелемов посрещна „сребърната” Милка Манева с торта и букет


Сребърната медалистка в Европейското първенство по вдигане на тежести Милка Манева бе тържествено посрещната в община Смолян от кмета Николай Мелемов. Заедно с поздравленията за спортния успех й бяха поднесени  тематично украсена торта в цветовете на националния трибагреник и букет. От Европейското първенство по вдигане на тежести в Албания Милка Манева спечели три сребърни медала – от изхвърляне, от изтласкване и двубой. Милка даде възможност на всеки, който иска да разгледа и докосне престижните отличия.

 

27-годишната състезателка се изкачи на второ място на почетната стълбичка в Тирана в категорията до 63 кг с резултат от двубоя  217 кг като отстъпи само на рускинята Марина Шайнова с нейните 235 кг, която е олимпийска вицешампионка от Пекин 2008. При изтласкването смолянското момиче постигна 121 кг и при изхвърлянето 96 кг.

 

За своите спортни постижения досега тя стана „Спортист на годината 2012” на община Смолян след като се класира на пето място на Олимпиадата в Лондон. През последните години състезателката се включи и в политиката. На последните местни избори тя спечели мандат като общински съветник от групата на ГЕРБ. На предстоящите парламентарни избори ПП ГЕРБ я включи в листата за кандидат-депутати на 5-то място.

 

С прибирането си в България щангистката ще се включи ударно в предизборната кампания, в успеха на която не се съмнява. Другите й приоритети са щурмуване на призово класиране на световното първенство, а в личен план завършване на магистратура по спортна психология след защитата на дипломата като треньор по вдигане на тежести и учител по физическо възпитание.

 

Според треньора й Костадин Грозданов възможностите на Милка са били много по-големи, на поради натрупване на различни проблеми подготовката преди състезанията не била целенасочена. В последните три месеца трябвало да се справи с държавни изпити, с притесненията около операцията на майка й, с посещения на курсове. Натовареността с ангажименти повлияло за  пълноценността на тренировъчния процес. Самият Грозданов по принцип не гледа представянето на своите възпитаници, защото трудно издържа напрежението на очакването. Когато излъчват състезанията, той бяга в гората, където има свои любими места и се информира за резултата, когато завърши състезанието. Костадин Грозданов си е обещал, че ще престане да бъде треньор, когато Величко Чолаков и Милка Манева преустановят състезателните си кариери. Разчита на тях да предаде щафетата на треньорската отговорност по подготовката на следващи поколения български щангисти.

 

Самата Милка сподели, че преди да излезе на подиума станала свидетел на спортна контузия  на състезателката от Беларус, тъй като загрявали в една зала. След първия опит чуждата състезателка си „извадила” лакътя. Пред очите на Милка се разиграла картината с огромната болка, която изпитала нейната колежка, обработката със замразяващите спрейове, с опита на нейния щаб да я заставят да вдига втори опит въпреки тежката травма. Но била спряна от техническите лица. Всичко това подействало на българката разконцентриращо, защото би могло да се случи с всеки, никой спортист не е застрахован. Дава си реална оценка за нещата. Би могла и би трябвало да вдигне повече, но дори и да направела по-добро лично постижение за свое удовлетворение, не би успяла да изпревари победителката Марина Шайнова. Рускинята имала още резерви и дори не направила трети опит след постижението си, което й осигурило златния медал. Следващата възможност за себедоказване за смолянчанката Милка Манева е световното първенство.

HALA.bg
Най-четени