Младежи със синдром на Даун ще участват в спектакъл „Звездна сцена”


На 14 ноември / вторниик/ от 18.00 часа в Родопски драматичен театър

 „ Николай Хайтов“ ще се проведе за първи път спектакъл „ Звездна сцена“  с прякото участие на младежи със синдром на Даун .  Младежите са доброволци от Македония, Турция и Гърция  и заедно с български участници  работят по проект „Звездна сцена"  по програма Еразъм +, съобщи председателят на неправителствената организация Аделина Фисинска.

Една от целите на спектакъла е  да покажем, че хората със синдром на Даун са като всички останали и могат да правят всичко и то добре. За съжаление обществото ни не е информирано достатъчно и се чувства една дискриминация и невъзможност хората със синдром на Даун да проявят талантите си. С тази цел е създадено и сдружението „ Криле от светлина“, защитило проекта и организатор на Спектакъла . Благодарим за съдействието на Община Смолян и РДТ „ Николай Хайтов“, които  безвъзмездно осигуряват  възможността участниците да изиграят постановките, посочи Фисинска. 

За Спектакъла младежите се готвят почти две седмици, репетират под наставленията на  Фотис Кариотис - режисьор от Гърция, специално пристигнал, за да ги научи на актьорско майсторство .

Доброволците заедно с техните родители  правят дискусии, лекции, срещи и презентации на теми свързани с интеграция на младежите с увреждания в обществения живот и борба с негативните предразсъдъци и дискриминация към тях. В творческите ателиета пък са изработени сувенири  заедно с родителите им. Те също ще бъдат изложени  по време на Спектакъла . 

Най-четени