Община Девин взе участие в Регионалния българо-гръцки форум за трансгранично сътрудничество


Община Девин взе участие в Регионалния българо-гръцки форум, проведен на 17 април 2015 г. в Областна администрация – Смолян. Областният управител на област Смолян – г-н Недялко Славов определи трансграничния форум като най-мащабния от провежданите до сега и много полезен с постигнатите конкретни резултати. 38-членната гръцка делегация, оглавявана от префекта на Източна Македония и Тракия г-н Георгиос Павлидис, включваше кметове и представители от Орестиада, Мики, Кавала, Александруполис и др., учени от висок ранг и представители на различни гръцки университети. От българска страна, освен екипа на областния управител, участие взеха г-н Тодор Петров - трети секретар на Генералното консулство на България в Солун, г-н Милен Обретенов - началник отдел в МРРБ, областните управители на Кърджали и Хасково, кметове на общини от Смолянска и съседните области, представители на държавни институции и висши учебни заведения.

Срещата на представители от трансграничния район на Република България и Република Гърция бе с цел представяне на програмата „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България – 2014-2020 г.”. Представяне на ключови възможности за развитие на териториите от двете страни на границата.

За по-голяма оперативност и полза във втората част на срещата се дефинираха тематични работни групи. В резултат на проведената дискусия се размениха идеи, маркираха се сфери на сътрудничество от полза за двата региона.

Представителите на Община Девин очертаха бъдещи партньорства, набелязаха идеи за съвместни проекти с общини от съседна Гърция, по които да кандидатстват заедно. Обмислянето и финализирането на работните проекти трябва да приключи до месец септември 2015 г., когато се очаква да бъде отворена Програмата.

 

Най-четени