Община Девин взе участие в Регионалния българо-гръцки форум за трансгранично сътрудничество


Община Девин взе участие в Регионалния българо-гръцки форум, проведен на 17 април 2015 г. в Областна администрация – Смолян. Областният управител на област Смолян – г-н Недялко Славов определи трансграничния форум като най-мащабния от провежданите до сега и много полезен с постигнатите конкретни резултати. 38-членната гръцка делегация, оглавявана от префекта на Източна Македония и Тракия г-н Георгиос Павлидис, включваше кметове и представители от Орестиада, Мики, Кавала, Александруполис и др., учени от висок ранг и представители на различни гръцки университети. От българска страна, освен екипа на областния управител, участие взеха г-н Тодор Петров - трети секретар на Генералното консулство на България в Солун, г-н Милен Обретенов - началник отдел в МРРБ, областните управители на Кърджали и Хасково, кметове на общини от Смолянска и съседните области, представители на държавни институции и висши учебни заведения.

Срещата на представители от трансграничния район на Република България и Република Гърция бе с цел представяне на програмата „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България – 2014-2020 г.”. Представяне на ключови възможности за развитие на териториите от двете страни на границата.

За по-голяма оперативност и полза във втората част на срещата се дефинираха тематични работни групи. В резултат на проведената дискусия се размениха идеи, маркираха се сфери на сътрудничество от полза за двата региона.

Представителите на Община Девин очертаха бъдещи партньорства, набелязаха идеи за съвместни проекти с общини от съседна Гърция, по които да кандидатстват заедно. Обмислянето и финализирането на работните проекти трябва да приключи до месец септември 2015 г., когато се очаква да бъде отворена Програмата.

 

Вашият коментар

Трябва ли Филип Топов от ГЕРБ, който предаде избирателите, да напусне ОбС?


ДА
НЕ
Не мога да преценя