Първият международен театрален фестивал „Забранено за възрастни” започва в понеделник


Пристига и турската звезда от филма „Ездачи” Тамер Левент

В понеделник с концерт на звездата от Χ фактор – Богомил, ще стартира първото издание на Международния театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни”. Началото на концерта е в 17 часа на открита сцена в Стария център на Смолян. В 18 часа тръгва атрактивно шествие, организирано от театър „Фаертер” от Стария център в града. То ще затвори главната на Смолян докато стигне до Навия център. В 19 часа е началото на първата постановка от фестивала – „Пътници във влака” на театър „Оскар” от Швейцария. Това са артисти, които играят по световни сцени и смолянчани наистина имат късмет да гледат техен спектакъл само срещу 3 лв. за деца и 6 лв. за възрастни, посочи режисьорът Петър Тодоров-председател на фондация „За Родопите”.  След спектакъла на открито  пред театъра артистите от „Фаертер” ще направят за смолянчани „Огнено шоу”.

Театралният фестивал ще продължи до петък. Той включва 12 спектакли от пет държави, които ще имат над 30 представления само в града. Отделно 17 пиеси ще гостуват на останалите общини в Смолянска област, без Борино. Представленията ще се случват на двете сцени в РДТ и в залите на трите читалища – „Кирил Маджаров” в Устово, „Орфееви гори” в Райково и „Христо Ботев” в Смолян. В програмата са включени представления на останалите малко местни артисти, каза още Петър Тодоров. Това са Адриян Петров със спектакъла „С Чарли в сърцето”, театрална школа „Юлия Огнянова” на Емилия Ованесян с премиерата „С лодка в гората” и фондация „За Родопите” на Петър Тодоров със своята част от българо-турския проект „Тюрлю гювеч”, който се базира на общите думи в двата езика – турски и български.Пристига и актрисата Мая Новоселска с пиесата "Сърце от светлина", посветена на 12-годишната Дафи. Момичето е убито от автомобил на пешеходна пътека в столицата. Дафи има смолянски корени. От нашия град са нейните баба и дядо.

Всички постановки от 19 часа са подходящи и за възрастни, припомни още Тодоров.

Специално да уважи фестивала в Смолян пристига и актьорът Тамер Левент, който е звезда от турско-българската продукция „Ездачи”. Във филма участва и смолянският актьор Никола Пашов. До преди две години Тамер Левент бил генерален директор на всички турски театри. В момента той е президент на фондация, която организира три големи театрални фестивали в Турция, посочи Тодоров. Той благодари на община Смолян, без чието светкавично решение за съдействие събитието в Смолян не би могло да се случи. Община Смолян влага 14 900 лв. във фестивала, каза секретарят Замфир Копчев. Организираме също и превоза на чуждите артисти от летището в София до Смолян и обратно. Като цяло стойността на фестивала не надхвърля 60 хил. лв., посочи Петър Тодоров. В тази цифра влиза финансовата помощ от Министерство на културата, фондация „Арт Офис”

„Забранено за възрастни” се организира от Фондация „За Родопите” и община Смолян със съдействието на Министерство на културата и Програма „Изкуство в движение” на Фондация „Америка за България” и Фондация „Арт Офис.

Геновева Дикова
Тагове: деца , театър
Най-четени