Поредна гавра с жителите на Девин, Борино и Доспат от страна на здравния министър


След последното решение на местния парламент – на мястото на закритата болница в Девин да бъде разкрито дъщерно дружество на  МБАЛ - Смолян, или което и да е друго държавно здравно заведение, каквито бяха  поставените изискванията от министър Десислава Атанасова, е получено писмо-отговор, което не може да бъде възприето иначе, освен като подигравка с населението на Девин, Борино и Доспат, съобщи Николай Мартинов, общински съветник и председател на ОбС на БСП в Девин. Имаме пореден опит от управляващите да избягат от обещанията си и да не решат проблема на Девин и региона. От писмото е видно, че или г-жа Атанасова не е наясно с юрисдикцията на собственото си министерство, или отново прехвърля топката при нас – Общинския съвет и общинското ръководство, посочи  Мартинов.

Съветниците от БСП питат, знае ли министърката на кои болници е принципал. Ако е само акционер в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” - Смолян , как тогава ще се учреди така дълго дискутираното Дъщерно дружество с държавно участие, без което няма да се отпусне обещаната от Министъра на финансите Симеон Дянков финансова помощ за Девин. Може ли един Борд на директорите, управлявайки Дружество с 68 % държавно участие, какъвто е случаят с МБАЛ – Смолян, да вземе самостоятелно решение за учредяване на Дъщерно дружество, без да потърси одобрението или разрешението на своя принципал – Държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. Според Мартинов министър Атанасова дори не знае кой е собственикът на смолянската болница, а месеци наред се обещаваше, че всичко е уредено и след решение на общинския съвет в Девин, веднага ще се разкрие болница. От писмото  излиза, че акционери с 32 % дял трябва да се разпоредят на министерството да вземе съответното решение, въпреки че според логиката е точно обратното. На всички държавни болници, с 51 % държавно участие принципал е Здравното министерство. Според БСП – Девин в момента всичко се прави, за да може Министерството на финансите да не предостави обещаната финансова помощ през октомври за здравно заведение в Девин лично от Симеон Дянков.

Друг парадокс в отговора на  здравния министър е, че не се гарантира, че дъщерното дружество в Девин ще бъде с 4 отделения, кадрово обезпечени. Също така не става ясно и дали Министерството ще може да опази сградата и техниката на здравното заведение в Девин, тъй като има редица кредитори, които имат апетити към нея. „За нас това е поредният начин да се отложи решаването на проблема до изборите, когато ГЕРБ ще дойде да моли за гласовете и ще обещае чудо”, категоричен е Николай Мартинов. Той отправи апел до  премиера Бойко Борисов’ да „тропне по масата” и  да реши  най-накрая проблема , защото на хората наистина им дойде до гуша, а зимата и следващите избори чукат на вратата.

Пресцентър на БСП
Най-четени