Пожарът все още не е загасен, бедственото положение остава


В 6.00 часа тази сутрин кметът Николай Мелемов беше в Кризисния щаб в смолянската Пожарна, където бяха набелязани мерките за потушаването на големия горски пожар, който възникна вчера. През нощта 26 военни, горски и огнеборци са наблюдавали огъня, който на определени места се е разраствал. Три групи тази сутрин от пожарникари, горски служители и доброволци от община Смолян тръгнаха да гасят пожара  с пръскачки, тупалки и подръчни средства. Теренът е пресечен,  труден и пожарни коли не могат да стигнат до него. Кметът Мелемов обяви, че на този етап няма да отменя бедственото положение, докато пожара не бъде загасен изцяло.  Все още има тлеещи огнища, но е важно, че той е локализиран и ограничен, обяви още градоначалникът, който е на терен от сутринта.    

 Големият горски пожар възникна на 12 ноември около  15.00 часа.  Пламъците обхванаха района над старата пожарна в кв.Райково. Съществуваше реална опасност огънят да достигне до намиращата се в близост подстанция на ЕВН, както и до селата Писаница и Хасовица. Цялата налична техника беше мобилизирана. В община Смолян заработи веднага Кризисния щаб. Благодарение на бързата реакция на  Мелемов, първият военен хеликоптер пристигна на място на 40-тата минута след обявяването на бедственото положение, за да окаже съдействие на екипите при гасенето. След това на помощ дойде още един хеликоптер. Над 200 пожарникари, доброволци, военни, служители от община Смолян, горски и Ловната дружинка от кв.Райково участваха в потушаването на огнената стихия. Изгорели са 300 дка смесена гора. 

Следствените органи вече работят по причините за възникването му. Най-тиражираната версия е,  че огънят е пламнал от китайски фенер.

Най-четени