Позиция на депутата от ГЕРБ Недялко Славов: Референдумът ще сложи най-сетне края на сагата АЕЦ „Белене”


В края на седмицата ще се проведе първият референдум в новата история на България. Това би могло да бъде исторически момент, но за съжаление е едно безсмислено, ненужно и скъпо упражнение - точно с този въпрос и при съществуващата законова рамка за допитвания до народа.

Дали да се развива ядрената енергетика чрез нова ядрена централа е въпрос, по който хората трябва да са максимално информирани, за да се произнесат компетентно и да гласуват с чиста съвест. Би следвало всички аргументи да бъдат чути и преценени от всеки в процеса на взимане на решение. Но от самото начало - от събирането на подписите до днес, станахме свидетели на яростните напъни на БСП да извлекат политически ползи за себе си от настоящия референдум. Хората бяха подвеждани, че се подписват за по-евтин ток. Впоследствие се изрекоха куп неверни тези за ползата от АЕЦ „Белене”. И е жалко, че твърденията на представителите на БСП противоречат на действията, които са предприемали, когато са били в изпълнителната власт по времето на Тройната коалиция. Това важи за Сергей Станишев, за Румен Овчаров и за Петър Димитров. И потвърждава безсмислието на техните твърдения за сериозна икономическа полза от строежа на АЕЦ „Белене”.

Ние от ГЕРБ сме за развитието на ядрената енергетика, но без държавни гаранции, при ясни икономически и финансови условия, при фиксирана крайна цена на проекта.  Против АЕЦ „Белене” сме за това, че изграждането на централата не е договорена изгодно за страната ни и по начина на финансирането ще се оскъпи драстично, подобно на други знакови за Тройната коалиция енергийни проекти, като „Цанков камък” например. Това ни навежда на мисълта, че проектът е по-изгоден за руската страна, отколкото за българската. Абсурдът е, че БСП в случая пренебрегват българския интерес пред руския.

Неверни са твърденията за евтин ток от атомна централа, струваща над 20 млрд лева. Пренебрегват се рисковете от завишената сеизмична активност в региона на Белене. Не се говори достатъчно и за това, че ще е нужна съпътстваща инфарструктура до централата. Не е добре изяснена и опасността от съхранението на радиоактивните отпадъци, които съгласно европейското законодателство трябва да осигурим на наша територия.

Приемливо е ресурсът, който би се изразходвал за нова ядрена централа, да бъде пренасочен в програми за енергийна ефективност. Ползата от това ще бъде спестена електроенергия, която ще е повече от произвежданата от АЕЦ „Белене”.

За всички ни е ясно, че БСП залага много на референдума и то не толкова в неговата същност, а счита допитването като проверка за мобилизацията и нагласите на електората преди парламентарните избори. Това е още една подигравка както с атомната енергетика и с демократичните принципи  в България, така и с хората, чието доверие се стремят да спечелят. Реално обаче се подиграват с правата им.

Референдумът няма да бъде запомнен с добро. Последиците от него ще бъдат предимно негативни - ще намали доверието на хората в ползата от всенародно допитване. По мое мнение масово е отвращението от стремежа за политическа употреба на въпроса за ядрената енергетика и не на последно място отново се даде повод за разделение и противопоставяне в обществото.

Позитивното е едно - че провалът на референдума ще сложи най-сетне края на сагата АЕЦ „Белене” и Народното събрание ще потвърди решението си от март за прекратяване на проекта.

Моята преценка е, че в областта, както и в страната, активността няма да бъде висока, защото хората са достатъчно мъдри, за да могат да преценят кога тежи тяхната дума и са наясно как да изразят позицията си. Такъв момент не е сегашният референдум.

А за провала на БСП в дебата за този референдум и за това, че няма граници пред техния политически цинизъм, говори и фактът, че народният представител Димчо Михалевски проведе агитация за референдума в общините Неделино и Златоград ден след бедствените порои, когато хората все още не бяха се отърсили от шока и отстраняваха щетите от наводнението. Този факт потвърждава за пореден път драстичното разминаване между политическите интереси на БСП и реалните потребности на хората - факт, който няма как да скрият до следващите парламентарни избори.

 

 

Пресцентър ПП ГЕРБ - Смолян
Най-четени