Птици предсказват нещастия и гибел


Първата поява на белите носители на черната вест в Солсбъри е зафиксирана през 1414 година, когато цяло ято кацнало на покрива на църквата, за да отбележи оттеглянето на смъртта на духовния пастир на паството в по-добрия свят. Оттогава ги виждали многократно и два пъти-през този век. Един свидетел през епохата на кралица Винтория ги сравнявал с албатроси, но според думите му крилата им били бели и блестящи. Друг очевидец от миналия век казвал, че те летели в небето „някак дървено" и приличали на гигантски чайки, пише вестник "Феномен". 

 
Но навярно най-забележителното описание принадлежи на мис Едит Оливър - стара мома, която сутринта на 2 август 1914 година се връщала от репетиция на църковния хор - това бил денят на смъртта на тогавашния епископ Харолд Уордсуърт. Мис Оливър знаела за птичите знамения и когато видяла бялото ято, се върнала обратно в катедралата в Солсбъри, смятайки да предупреди своя духовник. Но се оказало, че е закъсняла, защото епископът бил починал от инфаркт. 
 
Франк Подмор - член-основател на Британското общество за физически изследвания писал за дъщерята на един лекар, която разказвала за „малка, много изящна птичка със странна главица", която долитала всеки ден в течение на една седмица, известявайки за смърт в семейството й. По време на „визитите" си птичката винаги първо чукала по прозореца, сякаш предупреждавайки за пристигането си. Интересното е, че никой не ябил вижда да яде или да пие каквото и да било. Щом в семейството идвала смъртта, птицата изчезвала до следващото нещастие. 
 
Чудото, описано от Подмор, далеч не е уникално. Известния психолог Карл Густав Юнг се сблъсквал с някои подобни явлениято време на изследванията за своя класически труд „Синхроничност". Един от най-известните случаи е свързан със смъртта на пациент на самия Юнг, Когато въпросният мъж тръгнал на работа, съпругата му видяла как цяло ято морски чайки се спуснали на покрива на къщата им. За жената появата на птиците била зловещ признак, защото подобни явления съпровождали смъртта на майка й и баба й. Макар че дамата се изплашила за собствения си живот, все пан се оказало, че птиците предсказали кончината на съпруга й: по-късно същият ден тя узнала, че той е починал в службата си от мозъчен кръвоизлив... 
 
На някои хора им се струва, че появата на тези същества се обяснява със случайно съвпадение или с разгорещеното въображение на свидетелите. А други намират в тези визити още едно потвърждение за съществуването на друго ниво на реалност, различно от това, което възприемаме всички... 
Най-четени