Реплика: Договорът на „Титан-Клинър“ е неизгоден за община Смолян и трябва да бъде прекратен


Зарко Маринов: Поради съдържащите се директни обвинения, инсинуации и клеветнически  твърдения в правото на отговор на "Титан-Клинър", моля да публикувате  следния отговор:

 
 

Община Смолян смята да увеличи такса смет с 15 процента за 2013 година. Причината, според главния финансист на общината Венера Аръчкова, обявена на общественото обсъждане на наредбите за местните данъци и такси, е в договора, който е сключен, между община Смолян и „Титан-Клинър“ през 2006 година. Въпросният договор, който е с 15-годишен срок, предвижда заплащането на услугите по сметосъбирането, снегопочистването, поддържането на чистотата, озеленяването и т. н. да се извършва по формула, включваща минималната работна заплата (МРЗ), завишена с 662398,38%. При скок на МРЗ на 310 лева, каквато става от 1 януари 2013 година, общината ще трябва да плаща на  „Титан-Клинър“ съгласно този договор повече от 300 000 лева през 2013 година в сравнение с тази година. За да вкара в общинската хазна тези допълнителни 300 000 лева, ръководството на общината решава да увеличи такса-смет с 15 процента. В същото време, пак по информация на г-жа Венера Аръчкова, количеството на отпадъка през 2012 година е намаляло почти наполовина. А наети от община Смолян по програми за временна заетост с европейски средства наистина почистиха града така, както трябваше да го направи „Титан-Клинър“ с нашите пари.
Срещу този порочен договор и в защита на интересите на гражданите на Смолян се обявих  на брифинг вчера (13декември) сутринта като заявих, че вместо да контролира „Титан“, общината вдига такса смет. Този брифинг не е „навечерието на парламентарните избори“, които са след повече от 6 месеца, както се опитва да внуши ръководството на „Титан-Клинър“, а в навечерието на общественото обсъждане на наредбите за местните данъци и такси, което бе същия ден от 17 часа, и в навечерието на заседанието на Общинския съвет в Смолян, което ще се проведе до края на месеца.  Целта ми бе да предизвикам обществен натиск над управляващите от ГЕРБ да спазят предизборните си обещания и да оттеглят явно несправедливото увеличение на такса-смет, а ако това не стане – общинските съветници от опозицията да го отхвърлят.
Има и верни неща в „правото на отговор“ на „Титан-Клинър“:
Аз наистина като кандидат на „Синята коалиция“ за кмет на община Смолян през 2011 година започнах предизборната си кампания с фирмите на „Титан“ като обещах да прекратя договорите с тях, ако бъда избран, и да намаля наполовина такса смет.
Моят рефрен от 2006 година наистина е един и същ – договорът на община Смолян с „Титан-Клинър“ е неизгоден за жителите на общината и води до трикратно увеличение на такса-смет.
Аз защитавам собствените си интереси на данъкоплатец и жител на Смолян и интересите на моите съграждани. А те не съвпадат с интересите на собствениците на „Титан“.
Опитът да бъда злепоставен с инсинуацията, че аз, така си мислели, лобирам за друга почистваща фирма и затова изпитвам неприязън към „Титан Клинър”, е жалък. Защото от 2006 година аз публично поддържам тезата, че общината не трябва да наема фирма за сметосъбиране и сметоизвозване, а да извършва тази дейност сама със собствено звено по чистота, както бе до 2006 година.
И това съм писал неведнъж.
През 2006 година община Смолян имаше собствено звено по чистотата и сама събираше и извозваше сметта. Сумата, която събираше от такса смет, бе по-малко от 1 милион лева, но предостатъчна, защото оставаха неизразходени повече от 200 хиляди лева годишно. С тях купуваше нови машини и кошове за отпадъци. Така през 2006 година, когато бе сключен договорът с кърджалийската фирма “Титан-Клинър” за 15 години напред, община Смолян разполагаше с повече от 10 камиона и машини за смет, с близо 1500 коша тип „Бобър“ и над 1000 кофи за смет.
Възникват основателните въпроси: „Какво се случи с тази техника?, Къде потънаха „бобрите“ на общината? На тези въпроси трябва да отговори фирма „Титан“ пред смолянската общественост вместо да пита защо „Отзвук“ не струва 20 стотинки, а 50 стотинки?

Зарко Маринов – председател на ДСБ – Смолян

Кажете за кое село става дума?,Няма как да се разреши проблема, ако не де знае къде е
Уважаеми дами и господа, потресена съм от нескопосаното и безотговорно поведение на кметския наместник в моето село. /По обясними причини няма да го спомена/. При първия снеговалеж господин кметския наместник въобще го НЯМАШЕ за да констатира, че НИКОЙ НЕ ЧИСТИ ПЪТЯ!!! Освен това, когато решат да чистят, го правят колкото да замажат очите на хората. ЗА опесъчаване - да не говорим. МОЛЯ ВИ, проверете за да се убедите, че кметските наместници въобще ги няма по цяла седмица на работното им място!!!! НЯМАМ ДУМИ!!! МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ. Сигурна съм, че и кмета Мелемов не знае за тези безобразия. КМЕТЕ, МОЛЯ ВИ - Проверете си кметските наместници!!!!!
Най-четени