Смолян отбеляза тържествено 105 години Свобода за Родопите


Смолян отбеляза тържествено 105  години от Балканската война и Освобождението на Родопите от османско владичество. Особена тържественост доби празникът тази вечер, когато се проведе тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала участва 101 Алпийски батальон. „ 105 години ни делят от онези паметни 19,20 и 21 октомври на 1912 г., които след бляскава военна победа донесоха на щик свободата на Родопския край. Тези дни са смисълът на Празниците на община Смолян. Карат ни да си спомним за саможертвата на хилядите знайни и незнайни българи, пролели кръвта си за Освобождението на Родопите и превърнали връх Кавгаджик някога, а сега Средногорец, в Родопската Шипка – връх на българската гордост”, каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.

„На 21 октомври 1912 г. полковник Владимир Серафимов изсича със собствената си сабя знака на Свободата на Родопите. Този знак и днес грее високо в родното небе, осветява миналото, завещава за бъдещето. И днес, 105  години след тези събития, с разтърсваща сила звучат думите на полковник Серафимов, изречени преди съдбоносните дни на неравна битка: “Да се отстъпи?! Не! Никога! Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител!, припомни факти от историята градоначалникът. „Родопа е една балада, написана с перо и щик. И всеки бор е кръст за храброст на някой български войник. Гора от кръстове за храброст. Зелен родопски пантеон. Честит ден на Родопската свобода”, поздрави смолянчани кметът Мелемов.

Тържествено слово по повод Празника на Смолян и годишнината от Балканската война, освободителна за Родопите, произнесе и областният управител Недялко Славов. Беше прочетен и поздравителен адрес на премиера Бойко Борисов по повод Празника на Смолян.

На тържествената заря проверка присъстваха още евродепутатът Владимир Уручев, депутатът д-р Даниела Дариткова, председателят на Общинския съвет Димитър Кръстанов, архимандрит Висарион, командирът на 101 Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров, зам.-кметът Марин Захариев, секретарят на община Смолян Момчил Николов и др.   

Преди тържествената заря- проверка в пълната зала 1 на  РДТ се състоя празничен концерт под мотото „Смолян празнува свобода”. В него участваха Струнен дует „Вейл” и формация „Тъпани и гайди”. Виртуозните изпълнители изправиха публиката на крака и получиха заслужени аплодисменти.

 

Най-четени