Смолян се поклони пред саможертвата и подвига на героите на заветния връх Средногорец


Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх , 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина. Преклонението пред подвига на героите започна с химна на България. Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещеник Запрян Шиков. Слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, произнесе известният историк и археолог Никола Дамянов. Той проследи хода на Балканската война през 1912 г., като припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец полк. Владимир Серафимов. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. С тези думи полк.Серафимов остава в сърцата на родопчани. Храбростта и себеотрицанието на средногорци, изумили турските батальони и ги обърнали в панически бяг. 96 юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. Дамянов припомни, че по-малко от 500 български войници е трябвало да спрат 15 хиляди турски войници. Оттук е започнало бягството на турската армия през Родопите, завършило с позорното пленяване на Мехмед Явер паша. Паметникът Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои, а някогашното село Аламидере носи с гордост името на полк. Серафимов.

„Сега на кота 1311 е спокойно. На географската карта тя е обозначена като връх Средногорец. Днес, 105 години по- късно, Родопската Шипка е още по - спокойна, защото с цветя кичат паметника, не само християни, но и мюсюлмани. Заветният връх се превърна в място за клетва за вярност към род и родина и за проверка на българската кръв. Първата Балканска война е войната, която показа на света, че българите могат да победят една империя. Ако не беше Първата Балканска война, днешния Смолянски край и не само той, щеше да бъде турски вилает и не само това.

Да не забравяме, че нашата историческа памет е национална кауза”, посочи още в тържественото си слово Дамянов.

За да се поклонят пред подвига на героите дойдоха евродепутатът Владимир Уручев, депутати от Смолянска област, областният управител Недялко Славов, кметът Николай Мелемов , председателят на Общинския съвет Димитър Кръстанов ,секретарят Момчил Николов, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици. Всички те, в знак на признателност към героите, поднесоха венци и цветя пред паметника- костница.

Днес е кулминацията на честванията повод 105  години от Освобождението на Родопите и Балканската война. Днес Смолян празнува!

 

Швейцарские реплики бренда часов - отличный способ сэкономить деньги. Интернет-магазин продает точную копию самого знаменитого мирового бренда. Мы предлагаем Копии швейцарских часов для самых известных брендов в мире по доступным ценам. Все Копии часов Rolex популярных брендов на нашем сайте соответствуют установленным стандартам качества и неотличимы от оригинальных моделей.Низкая цена. Обеспечение качества! Бесплатная доставка!
Най-четени