Смолян замесен в трафика с кокаин, български „мулета” обслужвали нигерийски наркобос


Международна група за трафик на кокаин е разбита при операция на антимафиоти. Смолян е сред осемте града, в които е проведена спецакцията под наблюдението на Специализираната прокуратура. Столичният отдел „БОП” и техни колеги от секторите в Силистра, Русе, Смолян, Велико Търново, Габрово, Перник и Кюстендил, съвместно със служители от СДВР, неутрализираха организирана престъпна група, занимаваща се с международен трафик на наркотични вещества. На задържаните - трима нигерийски и четирима български граждани, сред които е и лидерът на групата, са повдигнати обвинения и са наложени 72-часови мерки за задържане.

Членовете на престъпната група набирали хора, които срещу заплащане пренасяли наркотици до различни дестинации в целия свят. „Стоката“ често била облепяна около тялото на „мулетата” или импрегнирана в дрехи, пренасяни в ръчния багаж. За транспортирането на нелегалния товар на участниците в престъпната схема били изплащани различни по размер суми – в порядъка от 800 до 3000 евро. Пътуването на преносвачите било изцяло организирано от членовете на групата. Те закупували самолетните билети, правели хотелски резервации, след което давали конкретни напътствия за преминаването им през граница.
Ръководител на престъпната група е 41-годишен нигериец, известен с прякора Дани. Мъжът живее в София и е осъждан за незаконно преминаване на държавната граница, използване на неистински документи, притежание и разпространение на наркотични вещества. Хората, които били използвани за пренасяне на наркотичните вещества, той набирал заедно с двама свои сънародници – 31-годишен мъж с прякор Майк, също живеещ в столицата и осъждан за незаконно преминаване на границите на страната и за документна измама, и 53-годишен, живеещ на територията на Великотърновска област.
В престъпната си дейност нигерийците били подпомагани от български граждани, от различни региони на страната, които също набирали „мулета”. Двама от преносвачите вече са задържани в чужбина. Криминално проявеният С.К. на 33 години от София бил арестуван в Бразилия за трафик на наркотични вещества, а 25-годишният кюстендилец Б.П., също с криминалистически регистрации, бил заловен в Турция с един килограм кокаин, облепен около краката и кръста.
Спецполицаите са задържали тримата нигерийски граждани в обитаваните от тях жилища. При обиските са конфискувани мобилни телефони и SIM карти, записки и списъци с имена, преносими компютри, документи за задгранични пътувания, банкови документи и разписки за парични преводи, копия от лични документи на български граждани. На територията на София, Русе и Силистра са задържани четирима български граждани, съпричастни към дейността на групата – 53-годишният силистренец А.Ю. и криминално проявените Х.Ч. на 22 години от София, Б.П. на 47 години от Силистра и Б.А. на 32 години от Русе. У тях спецполицаите открили малко количество амфетамин, таблетки „Ривотрил“ и три пакета с прахообразно вещество, на което предстои да бъде направена експертиза. Установени са и разпитани още 15 български граждани, запознати с престъпната дейност на групата. На задържаните са повдигнати обвинения за престъпления по чл. 321, във връзка с чл. 242, ал. 2 от НК и са наложени мерки за неотклонение „задържане“ за срок до 72 часа.

 

Пресцентър на МВР
Най-четени