Соколовци отбеляза 80 години от преименуването на селото


Зам.-кметът Марин Захариев поздрави жителите и гостите на Соколовци с днешния им празник Петровден. „За мен е чест за поредна година да сме тук на площада, който е и преасфалтиран,   да се хванем  на едно хубаво родопско хоро и да се повеселим. На днешния празник в Соколовци се завръщат всички, разпръснали се да търсят нов и различен живот, но са запазили  обичта към бащиния си дом, родното място и близките. Желая Ви още дълги години да се събирате и да запазите традицията”, каза в приветствието си Захариев. Празникът беше открит от кметския наместник Катя Люнчева. Тя посочи,  че  днес се отбелязва и 80 годишнината  от преименуването на селото на Соколовци. Първото име на населеното място до средата на 16 в. е  било Руеново / руен, означава изобилие/, следва турското Дерекьой / в превод – село в дере / и от 1934 г. по предложение на известния родоповед Васил Дечов турското име е заменено със Соколовци. Основанието му да предложи това име в Комисията по промяна на турските имена на селищата е съществуващото предание, че първият  заселник е бил Стоян Шахона – в превод от турски „шахин”  означава сокол. И така 80 години селото носи името Соколовци, обясни историческите факти Люнчева.  По този повод тя връчи почетни грамоти на  достойни хора, допринесли за развитието на селото.
По случай годишнината от именуването на селото, трима младежи  Атанас Пеев, Радослав Търпанов и  Манол Анастасов са подарили 7 метров пилон, на който се вее  българското знаме, както и три дръвчета. Като на празник имаше  богата музикална програма и много настроение.
Люнчева благодари и на спонсорите, с помощта на които се е реализирало събитието. Петровден започна с тържествена св.Литургия в храм „Св.Св. апостоли Петър и Павел”. След това имаше и благословена трапеза. 
Празникът уважиха още общински съветници от Смолян, гл. финансист Венера Аръчкова , кметове на кметства и др.
 
Пресцентър на община Смолян
Най-четени