Ученици от Скопие и Смолян търсят заедно истината в „моята” и „твоята” история по европроект


Ученици от Скопие, дошли на културен обмен в Смолян по европейски проект, бяха гости  на Младежкия православен център „Чисти сърца” към катедрален „Св. Висарион Смоленски”.  Проектът изследва какво е влиянието на медиите върху съвременното общество и по-конкретно тяхното въздействие върху детското мислене и оформянето на мирогледа у подрастващите, трябва ли читателите да вярват безусловно на медийната информация или трябва да подхождат критично към поднасяното съдържание. При посещението на смолянския екип в Скопие домакините ги завели в редакцията на най-стария вестник „Нова Македония”. А в Смолян на гостите бе предложена среща с авторите на най-младата медия – детския вестник „Чисти сърца”, създаден  само преди 4 години и  издаван от Младежкия православен център. Срещата бе изключително вълнуваща, а децата от Македония и България, макар и да се виждаха за първи път, станаха близки приятели. Не бе трудно да се разбират, затова и правилото за работния английски език не бе нужно. Общата дейност по проекта на училищата през граница протича под мотото „Моята история, твоята история – потърсете истината!” Ако от малки се приучат децата да търсят истината, светът ще бъде по-справедлив и не толкова нараняващ.


Гостите бяха посрещнати с песнопения и стихотворения в изпълнение на членовете на „Чисти сърца”. Представен бе клип за доброволчеството и презентация за дейността на „Чисти сърца” за една учебна година, събрана  в 179 снимки с превод на английски език, с автори членове на клуб „Деца-журналисти” към  Младежкия православен център. Бившата  участничка в „Чисти сърца”, а сега студентка Бети Терзиева, бе изпратила своята позиция по Интернет: „В „Чисти сърца” се сдобих с много приятели и натрупах огромни знания. Всеки един момент, прекаран в клуба, ми беше полезен. Научих се да не се притеснявам да изразявам себе си, че моят глас може да бъде чут, че хората уважават оценките на младите. В нашия  вестник „Чисти сърца” децата-автори  споделят своите виждания, надежди, предлагат решения. Учим се да бъдем обективни и търсещи истината,  да правим репортажи, да пишем за сериозни неща, да редактираме, да снимаме, да организираме, да ръководим. Учим се на издателска дейност. Центърът„Чисти сърца” даде възможност да се създаде медия на младите, като нейните читатели могат да разберат за света през един друг поглед - на  децата и младежите. Медия, която не е част от големия шантаж на политиката (не можах да се сдържа, все пак уча  политология ).”  Споделихме защо сме създали клуб „Деца-журналисти”. За да има след време по-обективна журналистика, пишещите да не са в ролята на съдници, а анализатори с милост и точност към родината и децата, към държавата и църквата, към  българщината в глобалния ни свят, да уважават различните и разбират душевността на другите. Да са правдиви. Да знаят, че нищо по-добро няма от това да си останеш патриот, дори да си прекосил целия свят. И всичко, което постигаш, се крепи на вярата. За тази откровеност ни предизвика цялата атмосфера, внесена от гостите.

 

Ръководителката на групата и на проекта Наташа Старделова определи, че това е истинското общуване, което правят Първо СОУ „Св. Св.Кирил и Методий” в Смолян и македонското училище „Св. Климент Охридски” от Скопие. „Знаем, каза тя, тясната обвързаност  на светците Кирил и Методий и Климент Охридски, патроните на двете ни училища. Всякога ще е така. Нашите връзки са за приятелството, за истината, а не за моята и твоята история.”  Гостуващите деца са настанени в смолянски семейства, защото така се постига истинско общуване. Ако някой ти отвори вратата и те приеме, това значи, че си отваря и сърцето. Осмокласничките от  Скопие Елена и Сара подкрепиха  учителката си със свои думи: „Много ни е приятно в Смолян. Тук природата е красива. Децата са добри. Интересно ни стана, че  от 1 до 12 клас всички учат заедно. Харесва ни в Смолян, защото лесно общуваме, ученици и учители сме в един екип. Различаваме се само по това, че при нас по-малко предмети се учат.”  С мнение се включиха и учителките-гости  Валентина Трайкоска и Гордана Ангелковска. Проектът „Моята история, твоята история – потърсете истината!” за няколко училища от различни държави е по програмата на Академията за училища от Централна Европа. Ученичката от СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в Смолян Мирела Речникова представи кратката история – откриването станало в Словения през септември м.г., смолянски екип вече е бил в Скопие. Закриването ще стане през април в Словакия. Всички заедно изследват каква зависимост оказват медиите в нашия свят и как децата възприемат тяхното влияние.

Координаторката на проекта от Смолян ст.преподавател Надя Станкова заедно с учителките Мая Бакърджиева, Елка Григорова и  Захаринка Башева, изразиха общата полза и радост от срещата. Станкова посочи, че резултатът от проекта ще бъде оценката дали реалността за децата е такава, каквато медиите я показват или трябва да имат изградено свое критично мислене. Те много пъти се разочароват от негативните новини, от противопоставянето на партии и правителства, на държави, затова в Скопие всички останали приятно изненадани и доволни, когато прочели какво изписват децата на постера: „Ние сме едно семейство и ако властта остави децата да решават проблемите, те по-добре ще се справят. Ще има разбирателство навсякъде.”
Гостите разгледаха храмовата библиотека, изкачиха се на камбанарията, придружавани от учителския екип на „Чисти сърца”, помолиха се за здраве и  нови срещи. Получиха икони на храмовия патрон Св. Висарион Смоленски и броеве от вестник "Чисти сърца". Наистина един проект може да отвори врати в сърцата и душите на хората.

 

                                                                                                     Росица Примовска

 

Най-четени