Ученици от село Търън „разкриха” две престъпления и пратиха извършителите на съд


Ученици от село Търън разиграха “От местопрестъплението” вчера следобед на стария център  в Смолян пред свои връстници. На площада бяха “извършени” две престъпления – кражба на авто сиди-плеър от лек автомобил и разпространение на наркотични вещества. Младите помощници на полицията извършиха оглед на местопроизшествията, намериха и иззеха веществени доказателства и следи, разпитаха свидетелите, станали очевидци на двете престъпни деяния и установиха и задържаха извършителите. Разликата от популярния телевизионен сериал бе в това, че всички действия по разследването и разкриването на престъпленията се извършиха от ученици от 5 до 8 клас.

 

Самите извършители бяха изправени пред съда, който ги призна за виновни и им наложи съответните наказания за извършените престъпления. Децата успяха да направят всичко това, защото са преминали обучение в Детската полицейска академия при Областната дирекция на МВР. Благодарение на инспекторите от Детска педагогическа стая и служители от различни служби в дирекцията, в продължение на 6 месеца трийсетте ученика от ОУ „Стою Шишков” - село Търън участваха в различни интересни и атрактивни занимания, научиха много за работата на полицията, за законите, за наказателната отговорност, за важната роля на свидетеля за разкриване на извършено престъпление, получиха полезна информация, насочена към личната им безопасност и си спечелиха нови приятели – полицейски служители.

 

За добре свършената работа по разследването на престъпленията и успешно преминатото обучение, директорът на ОД МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев връчи на членовете на Детската полицейска академия значки с герба на областната дирекция.

 

Основната цел, която си постави ОД МВР – Смолян, организирайки за поредна година Детска полицейска академия, е по достъпен и атрактивен начин да създаде ценностно отношение на подрастващите към Закона и законосъобразното поведение, да ги запознае с дейността на служителите от различните служби в министерството и по този начин да повиши тяхното доверие към институцията, да спомогне за развиване у децата на умения за справяне в критични ситуации, за работа в екип, за взаимопомощ, за нетърпимост към нередностите.

Областна дирекция на МВР - Смолян
Най-четени