В Историческия музей бяха показани 47 ценни находки, открити при разкопки тази година на Момчилова крепост


 

47 движими културни ценности са открити при археологическото проучване на част от западната стена на обект „Момчилова крепост”, с.Градът, което се проведе през  септември т.г.  Резултатите бяха оповестени на пресконференция в РИМ „Стою Шишков” -  Смолян от научния  ръководител на проучването през 2017 г.  д-р Николай Бояджиев - археолог в музея и  дългогодишната изследователка на обекта проф. Маргарита Ваклинова от НАИМ при БАН. Проучването е  финансирано целево от Министерството на културата.

Научната задача включваше изследване на поредна част от стената на крепостта с прилежащи помещения - обща площ 75 кв.м. Очакванията бяха да се научи още за фортификацията /военна наука за изкуствените закрития и прегради, усилващи разположението на собствените войски по време на боя/ в Родопите през Средновековието и специално за живота в това високопланинско военно укрепление. Намерените находки ще обогатят фондовете на Смолянския музей. Открити са ножове от 3-4 век, детска гривна с Богородица Оранта, прешлени за вретено, ключ от 6 век, украса „Птиче око” и др. Д-р Бояджиев представи откритите движими културни ценности и посочи, че намерените находки показват всички епохи, които са открили при разкопките на крепостта, а това е история на Родопите. Смисълът на нашата работа е да покажем живота преди хиляда години, допълни и проф.Ваклинова.

От 2007 г. участвам в разкопките и се радвам, че Министерството на културата оцени нашите усилия и ни предостави средства в размер на 11 хиляди лв., за да можем в рамките на 14 дни през септември да извършим разкопките. Има перспектива Момчилова крепост да бъде все повече посещавана и се радваме, че нещата се случиха, посочи д-р Бояджиев.

Директорката на музея Таня Марева благодари на община Смолян без чиято подкрепа тези резултати нямаше да бъдат постигнати.

Общината продължава да работи за популяризиране на Момчилова крепост като туристическа атракция и крепостта вече е известна в България и в чужбина, каза Ефтима Петкова, директор на дирекция  „Икономическо развитие, туризъм и международни проекти и програми” .

  

Най-четени