В Смолян се карат с бусове кучета от други общини, а в градския транспорт с чували, но ние гражданите сме пасивни


Искам да споделя с читателите на Хала.бг един разговор на който станах свидетел в градския транспорт и който се отнася до бездомните кучета. Кондукторката в автобуса охотно разправяше как преди време се качил мъж с чувал от който се чувало скимтене. Оказало се, че в този чувал има малки кученца от които  въпросният господин иска да се отърве и възнамерява някъде да ги пусне. Шофьорът спрял автобуса и накарал човека с кучетата да слезе и проблема бил решен. Не беше ли редно да се информира полицията за този инцидент, а още повече, че кондукторката обясняваше, че не познава този човек и вероятно не е от нашия град. Пътниците пък били пас.

Обществена тайна е, че в Смолян с бусове се карат кучета от други общини. Дори се говори, че това се случва на Каптажа и в района на Гама кабел в късните часове на деня. Но пак сме пас. И това е истина, защото на места, където е нямало кучета изведнъж се появяват огромни екземпляри.

Споделям всичко това, защото съм възмутена как хората нямаме никаква позиция и чувствителност към подобни криминални прояви. Като сте видели буса с кучетата, ами снимайте го или поне номера му запишете. Като сте видели този господин, който в чувал е напъхал малки кучета, което е нечовешко, обадете се на полицията, а не просто да го накарате да слезе и да ги остави някъде. После се чудим защо има глутници кучета по целия град и кварталите. Ами ще има докато и ние не станем по-бдителни, а не да чакаме някой друг да решава проблемите ни.

Интересувах се и какво прави по въпроса общината. Оттам не отрекоха, че и те имат сигнали за докарани кучета от други общини и населени места, но няма как да установят нарушителите, защото няма информация нито за регистрационен номер на кола, нито други подробности. Разбрах, че специалисти от ветеринарна амбулатория кастрират кучетата и им поставят ушни маркери. След това животните трябва да се върнат на същото място, откъдето са взети. От различните институции за защита на животните искали постоянно такива справки. Тези кучета, които се карат от другаде имали различен цвят на ушните маркери от нашите. Веднага се реагирало на сигналите, които гражданите подават за опасни кучета. Но все пак проблема си стои с глутниците, които са опасни по улиците и пътищата ни.  

Жалко, че на този етап не можело да се изгради кучешки приют, защото нямало средства, а стария единствено отговарял на изискванията да бъде амбулатория.

Проблемът с популацията на бездомните кучета съществува в цялата страна. Но нека и ние като граждани да се включим в овладяването му и да сигнализираме за подобни криминални случки, а не само да обвиняваме институциите. Това е по-лесно, отколкото да покажем, че сме отговорни хора за нашия град, за себе си и за децата ни.     

                                                     Снежана Атанасова

Снимка Hala.bg

Най-четени