В името на една тоалетна...


19 ноември е обявен за световен ден на тоалетната. Да, има и такъв ден, пише го в Уикипедия. В Смолян вече отбелязахме този нетипичен празник преди няколко дена. Нищо, че не е 19 ноември. „Воня“ се разнесе в публичното пространство с „мръсни“ коментари за състоянието на един нужник в центъра на Смолян. Някои „облекчиха потребностите си“ да позлословят и отправят критики към отговорните лица за „теча на фекалии“ от градската екотоалетна. Само, че всеки човек освен права, част от които е и достъпът до нормални санитарни условия, има и задължения да ги „ползва правилно“.  По този повод предлагам да се проведе обучение на населението за това, как и къде точно  Homo sapiens трябва да извършва биологичните си нужди в позиционираните 10 персонални екокабинки на обществени места. И не само, как да ползва детските и спортни площадни, басейна, кошчетата и пейките....Ако не е смешно, то е много тъжно. И тъй като за всичко в този град е отговорен и виновен неговия управник, ние гражданите можем да си позволим да трошим, да цапаме, да критикуваме,  щото има кой да носи отговорност. А той, управникът, да си чука главата, нали за това сме го избрали. Такова е мисленето на повечето човешки същества заразени с отрицание. Днес повечето българи сме с ярък „индивидуализъм“ - чупим всичко що е съградено, за което самите ние плащаме. Тази парадоксална небивалица се дължи на това, че повечето хора са с афинитет към обществените ангажименти. Та се питам - как да се провокира отговорното отношение на смолянчани за опазване на съграденото? Не знам! Но може би трябва да почнем с повече гласност на добрите примери, а не с хейтване по вестници и фейсбук страници. Негативните нагласи ни дърпат назад, заразяват и повличат, като бактерии в отпадните води на канализацията. И тръгва епидемия. Лекът е един – запуши си ушите за негативизма или го „пусни“ в тоалетната.

Мен пък вообще не ме интересува кой пише в този сайт! Харесва ми че се пишат неща които са актуални, няма обиди, няма пошлост, но се казва право в очи. Чак да наричате хората ЛАЙНАРИ е попито с много злоба и това вече е обидно
Г-жо Маринова, вие да не се припознахте нещо в по-горния коментар та бълвате "лайна"-вие го казвате! Тоалетната е само метафора и повод да се замислим върху доста неща. И вместо с отрицание се постарайте, като активен общественик да заразите повече хора с добър пример.
За съжаление в този сайт пишат хора, които нямат име и лице! Лайнарите са именно те! Макар, че целият град ги познава, те нямат достойнството и честта да излизат пред хората със собствените си физиономии. Как тогава разчитат на народната любов?!?!?
Много се надявам ”тоалетна” да не е една от думите, описваща 2018 г. Защо да не опишем Смолян със постъпки на достойните лекари, спортисти, писатели, художници, дарители и тн.

Вашият коментар

Най-четени