За трети път връчват купа „Кръстана Стоева” на ски-бегачи в Стойките


За трета поредна година в село Стойките на 2 и 3 февруари се провежда състезание по ски-бягане за купа „Кръстана Стоева” . Класирането в Стойките е валидно за националната купа „България” и купа „Надежди”. Стартовете обхващат беговите дисциплини спринт и класически стил във всички възрастови групи – момичета и момчета младша възраст, момичета и момчета старша възраст, момичета и момчета – кадети, девойки, жени, юноши и мъже. Състезанията се организират от Българската федерация по ски, „Пампорово” АД, кметството в село Стойките, община Смолян, ГПК „Борика” – Стойките и Ски клуб „Родопа”. Спортната проява се провежда под патронажа на кмета на Смолян Николай Мелемов. Тази вечер е официалното откриване на състезанията, а надпреварата по писта „Потока” започва утре с квалификациите в 10,30 часа при младежките възрастови групи.  Утре в 13 часа е първото награждаване на победителите. Индивидуалните победители по възрастови групи и отборите-призьори ще получат медали за своето класиране. В 9,30 часа вна 3 февруари е интервалният старт в класически стил. Девойките и жените ще бягат на 7,5 км, а мъжете – на 10 км.

 

 През миналите десетилетия село Стойките даде редица известни имена на българския ски-спорт като Кръстана Стоева, Добринка Мизюлева, Радка Стоева, Георги Фотев и още скиори, допринесли за издигане на престижа и авторитета на българските зимни спортове. След 50-те години на миналия век Стойките се оформя като един от най-добрите ски-центрове в страната, в който израстват изявени скиори. За да не се забравя славното спортно минало и да се поощряват младите поколения да поемат щафетата в ски-бягането, село Стойките учреди Ски-купа в памет на голямата бегачка, с ярък принос за спортната слава на България, Кръстана Стоева.

 

Кръстана Стоева, заслужил майстор на спорта по ски, майстор на спорта по хандбал, заслужил деятел на ЦСКА, носител на Народен орден на труда І и ІІ степен,  е родена на 3 януари 1941 година  в Стойките. Завършва гимназия в Чепеларе и ВИФ „Георги Димитров” в София. Работила е като началник-сектор „Ски ориентиране и алпинизъм” в ЦСКА, офицер в българската армия. Състезавала се е от името на „Септември” – Чепеларе, „Академик” – София и ЦСКА от 1956  до 1967 година. Състезателка в Националния отбор по ски от 1959 до 1967 година. Участва в две зимни олимпиади.

 

През 1960 година  на Олимпийските игри в Скуо Валей се класира 9-та на дистанцията 10 км.  В Инсбрук през 1964 година, заедно с още две българки Роза Димова и Надежда Василева, става пета в щафетата 3х5 км. През 1966 година се класира пета на Световното първенство в Норвегия на 5 км и на 10 км.  През същата година се окичва с шампионската титла на щафетата и на 10 км на Зимната Универсиада в Италия.

В протоколите на БФС името на Кръстана Стоева фигурира 35 пъти като шампионка, чиято спортна кариера започва от Родопа планина,  преминава през Тирол, Алпите, Сиера, Скандинавието, завършва в Гренобъл и отново в родното родопско село, за да бъде 11 години на върха на българското и световно ски бягане, за да ни напомня за един живот, един човек, живял достойно, за една спортистка, донесла много слава и гордост на България.

 

HALA.bg
Най-четени