Заложиха капан за мечка, слагат й GPS – GSM нашийник


Клетка за улов на мечка заложиха в района на село Арда експертите от спешната група към РИОСВ – Смолян. Причината са две поредни нападения на овце на стопанин от селото. При оглед на щетите е установено, че най – вероятно се касае за малко мече. Със залагането на капана се цели животното да бъде уловено и да му бъде поставен GPS – GSM нашийник, чрез който да се следи местоположението му и неговото движение.

 

Експертите се надяват, че след улавянето на пакостника е възможно да настъпят и промени в поведението на животното и мечето да спре да нанася щети. Подобен случай на проблемно младо животно имаше преди време в района на село Триград, където бяха унищожени много пчелни кошери, но след улавянето му проблемите се преустановиха.

 

В района освен клетката са заложени и 3 фотокапана. Подобна клетка за улов и упояване на мечка се използва за първи път в България. Изработена е специално по поръчка и е част от оборудването, доставено по проект „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ - Смолян ”.

РИОСВ Смолян
Най-четени