Жителите на Баните към Дора Янкова: "Защо ни режат евросубсидиите?"


Hala.bg научи,  че жителите на община Баните са възроптали срещу държавата заради масовото орязване на евросубсиидиите. На среща с водача на лявата листа в Смолянско Дора Янкова местните земеделци и животновъди се оплакаха, че проверяващите органи масово им орязват половината от полагащите им се средства за земеделска площ и не признават данните от заснемането на земите им. Хората искали бъдещото правителство да промени тази дискриминация. "Защо да участваме в конкурси за евросубсидии, след като постоянно ни режат? Нали целта им е да помогнат да се развиваме и да създаваме работни места?", споделили пострадалите стопани.
Дора Янкова обещала, че след изборите, в каквато и роля да бъде, ще доведе в общината финансов експерт, за да се направи програма за реално използване на субсидиите:  "Ще се старая в бъдещия парламент районът ни да се разглежда по същество и да бъдем изключение - животновъдите в Родопите да поучават субсидии, дори когато гледат по една или две крави". В момента европари се полагат на стопани с поне пет крави.
1000 ловджии в село Гълъбово се оплакали, че ловното стопанство "Сливка" е дадено на концесия за 15 години и като резултат са се народили глигани, които са стигнали до селото и изравят техния поминък- картофите. Те настоявали за промяна в Закона за горите, за да могат да стопанисват ловното стопанство като колектив, а не да "бъде давано на мастити олигарси".
 

HALA.bg
Най-четени